House of 1000 Corpses

Spoilers kan förekomma.

Två unga par reser genom USA för att samla ihop matrial till att skriva en bok om udda attraktioner längs med vägarna. De stannar och tankar vid något som kallas för Captain Spaulding's Museum of Monsters and Madmen, där de tas med på en guidad tur i ett annorlunda spökhus i vilket några av historiens mest kända seriemördare visas upp.

Den mycket märkliga och vulgära föreståndaren Captain Spaulding (spelad av en helt lysande Sid Haig) berättar bland annat om den lokale legenden Dr. Satan och självklart är detta något som måste skrivas om i boken, så efter lite tjat får ungdomarna vägbeskrivningen till vad som sägs vara den plats och det träd där denne hängdes till döds.

På vägen dit plockar de upp en kvinnlig liftare vid namn Baby (Sheri Moon Zombie) som påstår att hon inte bor så långt bort. De kommer dock inte så mycket längre då bilens ena däck går sönder - vilket senare visar sig ha varit en del av en fälla för att lyckas lura med sig de unga paren till den mentalt störda mördarfamiljen Fireflys hus. Och mer än så tänker jag inte skriva om själva historien...

Antingen så älskar eller så hatar man House of 1000 Corpses - skräckrockaren Rob Zombies regidebut från 2003. Självklart så kan jag inget annat göra än det första. Detta är nämligen en sann exploitationfest för alla som tycker om att frossa i sig av våld, blod och hemskheter. Och med alla tydliga referenser till andra filmer - främst då gamla klassiska skräckfilmer - som det lånats friskt ifrån lite här och var, är det uppenbart att Zombie i första hand är ett fan av denna genre mer än en filmskapare. Jag finner dock inget fel i detta, då han gör det med (vad som märks) en äkta passion och kärlek för branschen.

Universal Studios stödde filmidén (som han började arbeta på redan efter hans första soloalbum Hellbilly Deluxe släppts) och gav honom en startbudget mellan 3-4 miljoner dollar, vilket slutade med 7 miljoner. Filmen spelades in på 25 dagar och vart klar år 2000, men filmbolagets dåvarande VD var rädd för att filmen skulle få stämpeln som barnförbjuden och ville då plötsligt inte släppa den. Några år senare kunde Zombie, som på ett sätt var lättad över att filmen bara hade blivit dumpad av bolaget istället för att ha varit tvungen att spela in den helt och hållet på nytt, köpa loss rättigheterna och sälja dem till Lions Gate Entertainment istället.

House of 1000 Corpses släpptes för publik den 11 april 2003, utan att ha blivit förhandsvisad för filmkritiker, och den drog in över 16 miljoner dollar under premiärhelgen världen över - vilket man lugnt kan klassa som en succé.


Filmens betyg: fem knivar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0